ALCOHOL 96 _ 9 FLESSEN VAN 1 LIT_ Desinfectie van je werkplek, school, thuis met Alcohol 96 – Voor iedere schoonmaak klus

78.80

Bekijken

Artikelnummer: 8703901376363155

Beschrijving

Reinig je huid en instrumenten met 96 % Alcohol Ketonatus.
De alcohol is gedenatureerd en bijvoorbeeld te gebruiken voor het reinigen van een theromometer.
96% Alcohol Ketonatus is niet geschikt voor consumptie.
Reinigen: het verwijderen van alle zichtbare vervuiling. Bijvoorbeeld met gewone zeep. Voor het blote oog lijkt het schoon, maar de ziekteverwekkers (pathogenen) zitten er nog steeds. Sterker nog, vocht en sommige schoonmaakmiddelen vormen de perfecte voedingsbodem voor nieuwe bacteriën.
Desinfecteren: het uitschakelen van de meeste ziekteverwekkers, maar niet allemaal. Met name resistente ziekteverwekkers zoals MRSA kunnen desinfectie overleven. Daarom is MRSA ook zo’n groot probleem in de gezondheidszorg en zijn er speciale middelen uitgevonden, zoals Prontoman.
Steriliseren: het vernietigen van elke vorm van leven. Hierbij worden extreme fysieke en/of chemische middelen en speciale apparatuur, zoals een autoclaaf of sterilisator gebruikt.
In het eerste deel van deze blog bespreken we meest pure vorm van alcohol, zogenaamde desinfectiemiddelen, zoals gebruikt voor instrumenten en oppervlakken. Daarna vertellen we je meer over antiseptica: alcohol voor huiddesinfectie.
Alcohol: waarom werkt het zo goed tegen bacteriën?
Alcohol, je gebruikt het (onbewust) waarschijnlijk elke dag. Maar wat is het nu precies en waarom werkt het zo goed tegen bacteriën, schimmels en virussen? In deze blog duiker we dieper in op deze vragen en beantwoorden we een aantal populaire vragen.
Reiniging, desinfectie of sterilisatie?
Voordat we gaan uitleggen wat er nu zo bijzonder is aan alcohol, is het slim om eens het geheugen op te frissen. Reinigen, desinfecteren en steriliseren worden nogal eens door elkaar gehaald. Niet verwonderlijk, want de verschillen zijn op productgebied niet altijd even groot. Zo bestaan er producten die alleen reinigen, producten die alleen desinfecteren en producten die reinigen én desinfecteren. Het zit als volgt:
Reinigen: het verwijderen van alle zichtbare vervuiling. Bijvoorbeeld met water en een borsteltje. Voor het blote oog lijkt het schoon, maar de ziekteverwekkers (pathogenen) kunnen er achterblijven. Sterker nog, vocht en sommige schoonmaakmiddelen vormen de perfecte voedingsbodem voor nieuwe bacteriën.
Desinfecteren: het uitschakelen van de meeste ziekteverwekkers, maar niet allemaal. Met name resistente ziekteverwekkers zoals MRSA kunnen desinfectie overleven. Daarom is MRSA ook zo’n groot probleem in de gezondheidszorg en zijn er speciale middelen uitgevonden, zoals Prontoman.
Steriliseren: het vernietigen van elke vorm van leven. Hierbij worden extreme fysieke en/of chemische middelen en speciale apparatuur, zoals een autoclaaf of sterilisator gebruikt.
Wat is alcohol?
Simpel gezegd is alcohol een organische verbinding tussen koolstof, zuurstof en waterstof. Er bestaan verschillende soorten alcohol, maar de bekendste variant is ethanol (ook wel ethylalcohol genoemd). Wanneer men het in het dagelijks leven over alcohol heeft, dan is de kans groot dat er ethanol wordt bedoeld. Alcohol wordt al sinds de 14e eeuw gebruikt als desinfectiemiddel en is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zelfs een van de meest essentiële middelen in de gezondheidszorg.
ethanol alcohol
OH… ethanol!
Waarom is alcohol zo effectief?
Alcohol is natuurlijk niet voor niets zo belangrijk. Dat komt door de volgende twee unieke eigenschappen:
Alcohol is een oplosmiddel en lost, in tegenstelling tot water, lipiden (vetten) en polysachariden (koolhydraten) op.
Alcohol verbreekt de structuur van eiwitten en nucleïnezuren.
Cellen van bacteriën en schimmels bestaan hoofdzakelijk uit bestandsdelen die vallen onder vetten, koolhydraten, eiwitten of nucleïnezuren en vallen dus uiteen wanneer ze in contact komen met alcohol. Virussen zijn op hun beurt vaak afhankelijk van een gastheer, zoals een bacterie, en verdwijnen dus met de bacterie.
“Cellen van bacteriën, schimmels en virussen vallen uiteen wanneer ze in contact komen met alcohol”
bacterielcel
Een bacterielcel
De celwand van schimmels bestaat uit chitine, chitosan en/of glucaan. Dit zijn allemaal polysachariden.
De celwand van bacteriën bestaan uit peptidoglycaan en/of lipopolysacharide. Dit zijn polysachariden en lipiden.
Het celmembraan bestaat uit fosfolipiden, eiwitten en sterolen. Fosfolipiden en sterolen zijn vetachtige stoffen.
Het cytoplasma bestaat hoofdzakelijk uit water en cytosol. Cytosol bestaat weer uit eiwitten, sachariden, lipiden en nucleïnezuren.
Genetisch materiaal bestaat voornamelijk uit eiwitten.
Dit is natuurlijk niet het hele verhaal, maar het is te ingewikkeld om alles hier uit te leggen. Bovendien is natuurlijk het belangrijkste dát het werkt en dat is weer afhankelijk van de volgende vraag…
Hoeveel procent alcohol?
Je ziet alcohol in verschillende percentages voorbij komen. Van 5% in bier en 13% in wijn tot 70%, 80% en 96% in desinfectiemiddelen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is een hoger percentage niet per definitie beter.
Alcohol voor huiddesinfectie
Voor het desinfecteren van de huid is het percentage eveneens minder van belang. Hoewel de bacteriën en schimmels nog steeds moeten worden uitgeschakeld, is het belangrijk de huid in goede conditie te houden. Zeker bij professioneel gebruik zoals in de gezondheidszorg. Het grootste voordeel van alcohol is namelijk meteen het grootste nadeel: het lost de huideigen vetlaag op.

Rate this product

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “ALCOHOL 96 _ 9 FLESSEN VAN 1 LIT_ Desinfectie van je werkplek, school, thuis met Alcohol 96 – Voor iedere schoonmaak klus” te beoordelen